Kaip keičiasi moters kūnas?

Publikuota 2020-01-08


 

Ar dažnai pagalvojame, koks unikalus kūrinys yra moters kūnas? Jade Beall, neseniai atrasta nuostabi fotografė(https://www.instagram.com/jadebeallphotography/), šią istoriją pasakoja taip tobulai, kad net atima žadą. Juk Jūsų, mielos moterys, kūnas savyje gali užauginti gyvybę, o vėliau pilnu atsidavimu ją auginti ir ! užauginti! Būti šalia nesvarbu ar pervargęs ar laimingas - mūsų kūnas mobilizuojasi ir atiduoda viską, ką tik gali. 

 

Smegenys

Nėštumo metu moterys pasidasro emocingesnės, būna sunku su savimi, su artimaisiais – kaip ir jiems su mumis. Nes moters smegenys turi pasiruošti būti geriausiomis mamomis. Nėštumo metu smegenys pasikeičia taip, kaip niekada daugiau suaugusiojo žmogaus gyvenime - smegenų plastiškumas būna pats didžiausias.

Skydliaukė 

Maždaug 5-10 proc. moterų, keletą mėnesių po gimdymo  skydliaukė būna mažiau veiksminga.   

Plaukai

Nemažai daliai moterų nėštumo metu pasireiškia intensyvus plaukų augimas ir jų storėjimas. Kitoms gali nutikti priešingai. Nėštumo metu gali keistis net įprastinės plaukų savybės: garbanos gali išsitiesti, šviesiaplaukės - nutamsėti. 3-4 mėnesius po gimdymo, atrodo, kad plaukai slenka kuokštais - tai  normali organizmo reakcija į tai, kas vyko su jumis nėštumo metu, ir į tuos pakitimus, kurie vyksta pagimdžius kūdikį. 

Krūtinė

Nėštumo metu krūtinė padidėja 1 – 2 dydžiu, ypač jei laukiatės pirmagimio. Krūtinės oda išsitempia, todėl gali niežėti. Jei sparčiai didėja svoris gali atsirasti strijų. Kapiliarai ir venos tampa aiškiai matomi ant krūtų.  Speneliai patamsėja ir padidėja. Nėštumo viduryje išsiskiria priešpienis.

Pabaigus žindymą pasikeičia hormonų balansas, todėl nėštumo ir žindymo metu padidėjusios krūtų liaukos nustoja gaminti pieną ir per maždaug tris mėnesius susitraukia iki beveik tokio pat dydžio, koks buvo iki pastojant. Oda, raiščiai kur kas sudėtingiau ir ribočiau gali grįžti į pirmykštę “padėtį”, todėl krūtinė gali pasmukti, nukarti.

Pėdos

Pėdos nėštumo metu padidėja: tampa ilgesnės ir platesnės, pakinta pėdų, pirštų ir čiurnų forma. Pėdų padidėjimas,siejamas su hormonais. Pėdos nėštumo metu veikiant hormonams padidėja dėl dviejų pagrindinių priežasčių: Stipriai padaugėja skysčių, kurie kaupiasi ir padidėjęs raiščių elastingumas, atsipalaidavimas. Jeigu pėdos padidėja ne dėl tinimų, o dėl raiščių elastingumo pokyčių, atsipalaidavimo, jos gali tokios išlikti ir po nėštumo.

Oda

Būsimų mamyčių veido oda dažnai  tampa lygesnė, skaistesnė, švelnesnė.  Bet dėl natūralių priežasčių labiausiai pažeidžiama nėštumo laikotarpiu būna moters krūtų ir pilvo oda. Būtent šiose vietose labiausiai tempiasi epitelio audiniai, dėl kurių susidaro strijos. Kai oda tempiasi krūtų, juosmens ar pilvo srityje, jaučiamas  stiprus maudimas. 

Laikysena

Nėštumo metu svorio centras pasislenka į priekį, todėl pakinta laikysena – dubuo ir pilvas atsikiša, pečiai susigūžia, o nugara labiau išsiriečia. Dėl to atsiranda nugaros skausmai, kurie kurį laiką dar gali lydėti ir po gimdymo.

Svoris

Svorio augimas nėštumo metu yra išskirtinis procesas, nes svoris didėja per trumpą laikotarpį ir didžiosios jo dalies moteris netenka iškart po gimdymo (kudikio svorio, vandenų ir placentos). Nėščiosios svoris didėja dėl augančio vaisiaus, vaisiaus vandenų, placentos, didėjančio moters kraujo plazmos tūrio, krūtų ir gimdos audinio didėjimo. Didžiausias svorio prieaugis stebimas antrą-trečią trimestrą. O vėliau svorio kritimas priklauso nuo to ar žindysite kūdikį, sveiko gyvenimo būdo ir mitybos.

 

Dauguma faktų skamba gana kraupiai, tiesa? Bet dar kartą užmeskite akį į Jade Beall nuotraukas. Mūsų kūnas padeda mums būti laimingoms - kuri gyvybę, ją puoselėti, auginti. Tad kas tas nukaręs pilvas palyginus su žavingomis kūdikio akutėmis žvelgiančiomis į brangiausią pasaulyje žmogų.